ценевскиМалку е тоа што се пишува за Ценевски,
...”еден од најголемите македонски режисери”
Тој е клучната фигура на македонската филмска преобразба,
таткото на сите клучни идеи за развитокот на новата македонска кинематографија,творецот на ЦРНО СЕМЕ,филмот кој е без сомнение најважниот филм во филмската историја на македонската кинематографија на кој сите филмски автори му одаваат признание.
Филм кој редовно провоцира восхит и овации по секоја негова проекција.
Не само на планот на филмската режија,сценарио и визуелниот стил и јазик,Ценевски е и еден од творците на филмскиот фестивал Браќа Манаки, а неговите проекции за рестартирање,обнова и новиот концепт на Вардар филм ја етаблираа оваа филмска куќа во ред на најпочитуваните и респектирани филмски институции во регионот.
Без Ценевски Македонија останува сиромашна за еден од најзначајните и почитуваните големини на македонската култура а сите млади и идни филмски автори -без нивниот висински идол и учител 
Заради неговите огромни заслуги,неговите филмски другари и почитувачи му ја доделија ПРВАТА најпрестижната награда ГОЛЕМА ЗВЕЗДА НА МАКЕДОНСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА
 ТОЈ БЕШЕ И ОСТАНА НАЈПОЧИТУВАНАТА ФИЛМСКА ЛИЧНОСТ НА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ.
Времињата ке ја потврдуват неговата големина

Директорот на НУФЦ Вардар Филм-Скопје, Насер Цури во текот на вчерашниот ден оствари средба со Министерот за култура Хисни Исмаили. На средбата се разговараше за идните планови и стратегија на институцијата со поддршка од Министерството за култура.

Настани