Takim pune me Ministrin e kulturës Hysni Ismaili

 

Drejtori i INQF Vardar Film - Shkup, Naser Curri gjatë ditës së djeshme realizoi takim pune me Ministrin e kulturës Hysni Ismaili. Në takim u bisedua për planet e ardhshme dhestrategjinë e institucionit me mbështetje nga Ministria e kulturës. 

“Vardar film Maqedoni” nënshkroi protokoll bashkëpunimi me ITSHKSH

Shkup, 12.6.2019 – Sot në Institutin e Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve u nënshkrua memorandum bashkëpunimi me Institucionin Nacional të Qendrës së Filmit “Vardar Film Maqedoni”. Këtë protokoll bashkëpunimin e nënshkruan dy drejtorët e institucioneve përkatëse, Dr. Skender Asani për ITSHKSH dhe Naser Curri për “Vardar Film Makedonija”.

Kino mëngjesi e Kino nën yje

Në bashkëpunim me Kino Kulturën, si pikësynim i festivalit për zhvillimin e industrive kreative - Shkupi Kreativa më 02.06.2019 u prezantuan (u shtaqën) filma dokumentarë, reportazhe dhe rekllama në produkcion të Vardar filmit, nga periudha 1948-1986.

Adhuruesit e filmit kishin mundëcinë ta përcjellin programin filmik, në mëngjes "Kino mëngjesi", si dhe proekcione në orët e mbrëmjes "Kino nën yje".

më tepër…

OBJEKTIVËT E INQF “ VARDAR FILM – SHKUP” U SHFRYTËZUAN GJATË INÇIZIMIT TË FILMIT TË METRAZHIT TË GJATË “I FSHEHURI” TË ARSIM FAZLIUT

Zeiss HS   small 4 of 6Produksioni Sejvi, për nevojat e filmit “ I Fshehuri” në regji të Arsim Fazliut gjatë inçizimit të filmit I shfrytëzoi objektivët filmik të serisë ZEISS HIGHT SPEED T.1.4 ME DISTANCA QENDRORE (FOKUSO –RE) 18mm, 25mm,35mm,50mm dhe 85mm.

Filmi “I Fshehuri” është përkrahur nga Agjencioni I filmit.

Produksioni : Sejvi Produksion

Regjia: Arsim Fazlia

Drejtor I fotografisë: Dimo Popov

Rolet kryesore: Naser Rafunja, Gresa Pallaska

Ju dëshirojmë shumë sukses në në pëlhurën filmike dhe me padurim e presim prodhimin final.

Gjashtëdhjetë uniforma ushtarake dhe pushkë të INQF-së “ Vardar Film” Maqedoni u shfrytëzuan në inçizimin e filmit “ I zhdukuri “

Produkcioni Arb, për nevojat e filmit “ I zhdukuri “ në regji të Arben Thaçit gjatë inçizimit të filmit shfrytëzonte uniforma dhe pushkë nga fundusi i Vardar filmit Maqedoni.Skenat në të cilat aktorët i kishin veshur uniformat dhe I mbanin pushkët e që janë në pronësi te Vardar filmit, ishin të inçizuara në fshatin Gjermë dhe në malin Kodra e Diellit.

Regjisor: Arben Thaçi

Producent: Arben Thaçi

Montazha: Atanas Georgiev

Skenari: Arben Thaçi

Drejtor Fotografie: Vllatko Samoillovski

Muzika: Fatos lumani

Rolet kruesore: Sotirak Bratko, Eva Alikaj, Kejdi Ademi, Sokol Hajrulaj, Shekerija Buçaj, Afrim Muçaj, Selma Lokaj, Refet Abazi.

Retrospektivë e kinematografisë së Maqedonisë

Nga 04 – 09.10. në kinosallën “Tushkanac” në Zagreb do të prezentohen filmat klasik në produkcion të Vardar filmit. Programi me emrin PANORAMA: Nga thesari I Filmit të Maqedonisë do të përmban filma të luajtur, të Kirill Cenevskit (“Cërno seme”, 1971), Ljubisha Georgievski (“Nën qiellin e njëjtë” 1964; Çmimi I qytetit 1970, “Mali I mërisë” 1968), Stole popov: (“Kali I kuq”, 1981, “Gëzuar vitin” ’49, 1968), Dimitrie Osmanli (“Etja” 1971), Branko Gapo (“Koha pa luftë”), 1969), Branko Bauer (“Tre Ana”, 1959), dhe Zhivorad Zhika Mitroviq (“Mis Ston”, 1958).Manifestimi do të hapet me filmin “Jemi të nemur (mallkuar) Irina”(Baba) nga viti 1973, të artistit dhe regjisorit maqedonas Nikolla Kole Angellovski.

Iniciatotorë të këtij prezentimi të kulturës dhe kinematografisë së Maqedonisë në Zagreb dhe në Kroaci janë Lidhja e minoritetit nacional maqedonas në Zagreb dhe shoqata kulturore e maqedonisë

“Ohridski biser – Perla e Ohrit” në partneritet me Institutin Nacional Kinoteka e Maqedonisë dhe Vardar filmi. Përzgjedhjen e filmave e bëri redaktori I Programit filmik I kinosallës “Tushkanac”, Marko Rojniq.

Misafirë të manifestimit do të jenë drejtori I Kinotekës së Maqedonisë – Vlladimir Angellov dhe drejtori I Vardar filmit Maqedoni – Arsim Ramadani.

Për më shumë lidhur me programin, në linqet në vijim:

www.vardarfilm.mk

www.kinoteka.mk

www.kinotuskanac.hr/cycle/panorama-iz-riznice-makedonskog-filma

www.nacionalnemanjine.hr/iz-riznice-makedonskog-filma

Vardar filmi prezanton filma klasik të Maqedonisë

Festivali “ Vardar filmi prezanton filma klasik të Maqedonisë ” për herë të dytë nga 21 – 25 nëntor, në kinotekën Sinepleks.

                     Katër filma të luajtur me rëndësi të veçantë dhe pesë filma dokumentarë që u krijuan nën llogon e “Vardar filmit” do të prezentohen në pjesën e dytë të festivalit “Vardar filmi prezanton filma klasik të Maqedonisë” që do të mbahet nga 21 deri më 25 nëntor në kino Sinepleks, në Shkup.

Bëhet fjalë për pjesë të realizimeve më të rëndësishme filmike të krijuara në kohën më të mirë dhe më të frytshme të shtëpisë prodhuese “Vardar filmi” nga vitet 1950 deri më vitet 1997

Dashamirët e artit të shtatë do të munden t’i shofin klasikët: “Frosina” (1952) në regji të Nananoviq Voisllav; “Ku pas shiut” (1967) në regji të Slipçeviq Vlladanit; “Xhipsi Mexhik” (1997) në regji të Stole Popovit; “Viza e së keqes” (1959) në regji të Shtiglic France dhe filmat dokumentarë: “Dae” (1979) në regji të Stole Popovit; “Pulla” (1956) në regji të Sllavko Janevskit; “Fëmijëri të lumtur” (1950) në regji të Bllagoja Dërnkovit; “Tenda” (1955) në regji të Aco Petrovskit; “Ohri” (1954) në regji të Kiro Billbillovskit.

                                                                                                                          

                                                                       Me nderime

IN Qendra filmike”Vardar film“Maqedoni

Kamionat e fundusit të “Vardar filmit” u shfrytëzuan në inçizimin e filmit “Pesëshja e artë” (2).

Qendra filmike “Vardar film” – Maqedoni, si trashëgues I brendit “Vardar film” në fundusin e vet ka kamiona të cilat huazohen për nevojat e prodhimeve filmike.

Produkcioni “Revollushën” – Shkup, për nevojat e tyre gjatë inçizimit të filmit “Pesëshja e artë”, huazoi tre kamiona.Regjisori Goran Trençovski shpjegoi se kamionat janë shfrytëzuar për më shumë dedikime, kurse dedikimet më të rëndësishme janë sin ë vijim:

1.Me skenografin Kirill Spasevskin donim që me besueshmëri ta kapim epokën e viteve të (50 -tat të shekullit 20) përmes paraqitjes së automjeteve në lëvizje dhe automjeteve të parkuara, mes të cilave edhe disa kamionë original.Atëherë në qytete kishte vetëm disa prej tyre, dhe me to dispononin ose komuna, ose APJ-ja ose Shërbimet e brendshme. I njëjtë ishte edhe rasti në Strumicë, ku ndodh edhe rrjedhoja më e madhe e ngjarjes së veprimit në filmin “Pesëshja e artë”.

Filma klasik të Maqedonisë, në videotekën e Maks TV-së

Instituti Nacional Qendra Filmike “Vardar Film – Maqedoni “ – Shkup arriti marrëveshje për bashkëpunim  me SHA -   Telekomi i Maqedonisë –  Shkup, për prezentimin e filmave klasik të Maqedonisë, në videotekën e Maks TV-së,   kërkesë kjo e parashtruar nga ana e shfrytëzuesve të Maks  TV-së, shërbimit të TM në teritorin e Republikës së Maqedonisë.Pjesët audiovizuale të prodhuara nga ana e qendrës filmike “Vardar Film” janë të kapshëm për shfrytëzuesit e Maks TV-së, shërbimit të SHA Telekomi I Maqedonisë prej 20.11.2015.

Me pakon e parë filmike në Videotekën e Maks TV-së janë vendosur 15 filma të Maqedonisë dhe ate: “Haj – Faj” me regji të Vlladimir Bllazhevskit (prodhim i vitit 1987); “Tre Ana” film I Branko Bauer (1959); “Gëzuar vitin ‘49” I Stole Popovit (1986); “Mali I Hidhërimit” i Ljubisha Georgievskit (1968); “Tatuazhi” I Stole Popovit (1991); “Australia Australia” i Stole Popovit (1979); “Dae” i Stole popovit (1979); “Deri te fitorja dhe pas saj” I Zhika Mitroviqit (1966); “Mis Ston” i Zhika Mitroviqit (1958); “Nën qiellin e njëjtë” i Miomir Stamenkoviqit dhe Ljubisha Georgievskit (1964); “Atentatorët e Selanikut” i Zhika Mitroviqit (1961); “Republika në flakë” i Ljubisha Georgievskit (1969);  “Fara e zezë” i Kiril Cenevskit (1971); “ Kali i kuq” i Stole Popovit (1981) dhe “Çmimi i qytetit” i Ljubisha Georgievskit (1970).