Филмска ревија „Македонски филмски класици“ низ Македонија

Published by НУФЦ Вардар Филм Скопје on

Филмската ревија со наслов „Македонски филмски класици“, како дел од наследството на „Вардар филм“, по прикажувањето во текот на октомври 2015 година во киното „Синеплекс“ во Скопје, беше прикажана и во 12 градови низ Република Македонија. Филмскиот центар „Вардар филм – Македонија“, покрај својата основна дејност, обезбедување техничка поддршка за филмските продукции, интензивно и посветено работи и на развојот и промовирањето на македонската филмска уметност.

Љубителите на седмата уметност во 12 македонски градови ги гледаа класиците: „Хај – Фај“ во режија на Владимир Блажевски (снимен 1987); „Три Ани“ во режија на Бранко Бауер (1959); „Среќна Нова ’49“ во режија на Столе Попов (1986); „Планината на Гневот“ во режија на Љубиша Георгиевски (1968) и „Тетовирање“ во режија на Столе Попов (1991).

Филмската ревија „Македонски филмски класици“ беше прикажана во следните градови:

Делчево (10-15.11.2015)

Битола (16-22.11.2015)

Охрид (09-13.11.2015)

Струмица (16-19.11.2015)

Неготино (09-13.11.2015)

Гостивар (04-10.11.2015)

Кичево (02-06.11.2015)

Струга (09-13.11.2015)

Крива Паланка (09-13.11.2015)

Прилеп (18-22.11.2015)

Македонски Брод (16-20.11.2015)

Дебар (09-13.11.2015)


0 Comments

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *