Национална установа – Филмски центар Вардар Филм Скопје2023-03-27T21:52:05+00:00

Среќна Нова ’49 година

е југословенски драмски филм на македонски јазик од 1986 година во режија на Столе Попов, со Светозар Цветковиќ, Мето Јовановски, Владислава Милосављевиќ и Ацо Ѓорчев во главните улоги. Тоа беше поднесување на Југославија на 59. Оскари за Оскар за најдобар странски филм, [2] но не успеа да влезе во потесниот избор на номинирани.

Вардар филм продукција

Во период од повеќе од пет децении – во ерата на целулоид, компанијата продуцираше голем број незаборавни филмови, кои сега нашироко се сметаат за класици.

Вардар филм денес

Денес Вардар Филм претставува место каде што филмските продукции можат да добијат техничка поддршка при изработката на своите проекти, продукциски простории, костими, реквизити или филмски возила. Во установата постои скоро реновирана киносала наменето за контролни проекции, семинари, прес конференции и тн…

Вардар филм портфолио

Филмска техничка поддршка

Филмски костими

Филмска логистика и транспорт

Реквизити

НАГРАДИ

Златен лав за најдобар филм 1994, Венеција

Сребрена Мечка 1977, Берлин

Оберхаузен, Grand Prix 1979

Пула, Златна арена, 1971

Големата звезда на македонскиот филм, 2017 – ДФРМ

Grand Prix за најдобар филм 1983, Белград

Go to Top