• Производство: Вардар филм – Скопје
 • Жанр: Репортажа
 • Род: Документарен филм
 • Времетраење: 15 минути
 • Година: 1983

 

Содржина: Работите во врска со ликвидацијата на рудникот за азбест „Богословец“, во истоименото село, му се доверени на еден човек кој таа работа ја врши седумнаесет години. Објектите на рудникот и машините што пропаѓаат, самите зборуваат за апсурдноста на целата постапка.

Награди: 1983 ФЈДКФ, Белград, Grand Prix за најдобар филм 1983 ФЈДКФ, Белград, Награда „Милтон Манаки“ од Југословенската критика 1983 ФЈДКФ, Белград, Награда од списанието „Јеж“ 1983 ФЈДКФ, Белград, Награда „Златен печат на Белград“ 1983 ФЈДКФ, Белград, Награда „Јунаци на војната – јунаци на трудот“ од Сојузот на пензионерите

 

Автори:

 • Режија: Попов Трајче
 • Сценарио: Попов Трајче
 • Монтажа: Грбевски Димитар
 • Снимател: Салковски Драган
 • Тон: Јаневски Јордан
 • Светло: Богоевски Петар
 • Монтажа на тон: Јаневски Јордан
 • Организатор на снимање: Калиќ Милош

 

Други соработници:

 • избор на музика — Милка Герасимова
 • асистент снимател — Александар Прошев