• Производство: Вардар филм – Скопје
 • Земја на потекло: Република Македонија
 • Род: Анимиран филм
 • Времетраење: 11 минути
 • Година: 1976

 

Содржина: Филмот е направен по мотивите на песната „Барбара“ од Жак Превер. Една птица прави гнездо и потоа седнува врз него. Од гнездото, по една трансформација на волуменот, израснува град. Се појавува и јајцето кое се трансформира во око, во кое се гледа море, следува повторна трансформација, овој пат тоа се жена и маж. Следува љубов и раѓање и повторно градот израснува од гнездо. Веќе се забележуваат предзнаците на катаклизма која и настанува. Повторно се појавуваат почетните облици на филмот и следуваат слични трансформации, но овој пат со збогатени облици. Возови во движење, машини во работа и движење на луѓе. Повторно птицата-феникс на истиот простор го гради своето гнездо.

Награди: 1977 МФФ, Анеси, Специјална награда за Петар Глигоровски 1979 МФФ, Берлин, Сребрена Мечка за Петар Глигоровски

 

Автори:

 • Режија: Глигоровски Петар
 • Сценарио: Глигоровски Петар
 • Монтажа: Чемчев Вангел – Лаки
 • Аниматор: Глигоровски Петар
 • Снимател: Вукичевиќ Мирко
 • Музика: Аврамовски Ристо
 • Сценографија: Глигоровски Петар
 • Тон: Јаневски Јордан
 • Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг
 • Соработник: Рогановиќ Милутин

 

Други соработници:

цртеж — Петар Глигоровски

соработници — Милутин Рогановиќ; Ристо Секлевски; Ѓоко Китанчевски