НУФЦ Вардар филм – Скопје претставено од директорот г-дин Сани Саиди, потпишаа меморандум за соработка со Меѓународниот Фестивал за Анимиран Филм „Fantoche„ претставено од директорката на фестивалот г-ѓа Ивана Квесич.
Фестивалот се оддржува во Баден, Швајцарија и во склоп на оваа соработка, на овогодинешното 20-то издание на овој меѓународен реномиран фестивал кој ќе се оддржи од 06.09.2022 до 11.09.2022, првично ќе се прикаже и македонскиот анимиран филм “Адам ( 5 до 12 )” во режија на Петар Глигоровски, а во продукција на Вардар Филм.