• Produksioni: Vardar Film – Shkup
 • Vendi i origjinës: Republika e Maqedonisë
 • Zhanri: historik
 • Zhanri: Film artistik
 • Viti: 1971

 

Përmbledhja: Gjatë Luftës Civile Greke, 1946, anëtarët e Ushtrisë Mbretërore Greke, e cila përfshin maqedonas nga Maqedonia e Egjeut, ndëshkohen duke u dërguar në një kamp në një ishull të shkretë me akuzën se janë komunistë dhe armiq të Greqisë mbretërore. Për shkak të besimeve dhe prejardhjes së tyre etnike, disa prej tyre i kapërcejnë të gjitha vështirësitë duke ruajtur dinjitetin e tyre njerëzor. Të tjerët dështojnë dhe në vend të shpëtimit të pritur, ata përjetojnë një rënie të plotë morale. Figura qendrore janë Andon Sovichanov, Paris dhe Christ, të cilët, secili për vete, është një kompleksitet individual i karakterit të tij, i cili duket përmes vuajtjeve që kalojnë dhe që shënojnë dimensionet e ndryshme të rezistencës njerëzore. Golgota fillon me marrjen e armëve të maqedonasve nga Maqedonia e Egjeut, anëtarëve të ushtrisë mbretërore dhe dëbimin e tyre, fillimisht në një burg ushtarak ku merren në pyetje dhe më pas, ngarkuar në një anije në kushte të vështira dhe mizore, dërgohen. në një ishull të shkretë dhe shkëmbor. Nuk ka ujë në ishull, kështu që ofrimi dhe ryshfeti me ujë është një nga metodat e cenimit dhe shkatërrimit të dinjitetit të të burgosurve të etur, duke u kërkuar atyre të nënshkruajnë një deklaratë besnikërie ndaj mbretit dhe gatishmëri për të hequr dorë nga Organizata. Reprezaljet vazhdojnë me tortura të vazhdueshme, rrahje dhe pushkatime ndaj kujtdo që në çfarëdo mënyre reziston apo nuk bindet. Në Ditën e Pavarësisë së Greqisë, të burgosurve u kërkohet të këndojnë këngën e pavarësisë. Të burgosurit refuzojnë, pasuar nga kaosi dhe rebelimi, i cili përfundon në dështim, me disa që vdesin më kot. Andon Sovichanov pështyn komandantin dhe, duke shfrytëzuar një moment befasie, fillon të ikë përmes kaosit në ishull, i ndjekur nga vetë komandanti. Ky, në të njëjtën kohë, është fundi i filmit.

Çmimet: 1971 FJIF, Pula, Arena e Artë me regji nga Kiril Cenevski; 1971 FJIF, Pula, Arena e Artë për rolin më të mirë mashkullor të Darko Damevskit; 1971 FJIF, Pula, Kurora e Artë për arritjen më të mirë regjisoriale debutuese të Kiril Cenevskit; 1971 MFF, Moskë, “Zogu i zjarrtë”, për debutimin më të mirë regjisorial të Kiril Cenevskit; 1971 MFF, Moskë, Diplomë speciale për afirmimin e autorëve të rinj të filmit Vardar; 1972 MFF, Avellino, “Laceno d’Oro” me regji të Kiril Cenevski 1972 kandidat jugosllav për Oscar 1972 Çmimi 11 tetor për Kiril Cenevski për regjinë e filmit 1972 Çmimi 11 tetor për Darko Damevski për rolin e tij në film

 

Autorët:

Regjia: Cinevski Kiril

 • Skenari: Cinevski Kiril, Georgievski Tashko
 • Drejtor i fotografisë: Petkovski Ljube
 • Redaktimi: Çemçev Vangjeli – Me fat
 • Luajnë: Jovanovski Aco, Dameski Darko, Grozdanov Mite, Vuisic Pavle, Siskov Risto, Miric Voislav Voja
 • Roli dytësor: Milosavljevi Не Nenad, Dinevski Vukan, Kajçeevski Nikola
 • Regjisori: Angelovski Blagoja
 • Kameraman: Samoilovski Misho
 • Kostumografi: Donçeva – Tanceva Elena
 • Skenografia: Lazarevski Nikolla
 • Toni: Janevski Jordan
 • Ndihmës kameraman: Salkovski Dragan
 • Redaktimi i tonit: Janevski Jordan
 • Organizatori i regjistrimit: Kalic Milos
 • Asistente montazhi: Lukova Donчиiќ Olga