• Produksioni: Vardar Film – Shkup
 • Zhanri: Dokumentar
 • Kohëzgjatja: 16 minuta
 • Viti: 1979

 

Përmbajtja: Një fragment nga jeta e nomadëve romë, kushtuar festës së Shën Gjergjit. Në film, duke përdorur gjerësi dhe forcë të veçantë në shprehje, kjo temë trajtohet në kontrastet e urbanizimit modern. Filmi ka plot ikonografi shumëplanëshe si burim i mishërimit të të kuptuarit romantik dhe të papenguar të jetës. Atmosfera e baladës rrëmben në mënyrë të pashmangshme reminishencat e miteve të largëta. Ky vizion poetik i jetës së nomadëve të fundit u regjistrua në mjedisin autentik të vendbanimit Chergar përballë kremtimit të festës më të madhe rome. Si tipare ataviste të besimeve të tyre, të cilat përfshijnë larjen rituale si pastrim simbolik dhe bashkim të shpirtit dhe trupit, misterin e lindjes dhe mirëpritjen e jetës së re, deri tek dëshira për të jetuar pa kufizime, të paraqitura përmes metaforës së galopit të furishëm të kuajt, ata sulmojnë shqisat e shikuesit dhe nuk e lënë atë indiferent pas shikimit të filmit.

Çmimet: 1979 FJDKF, Beograd, “Medalja e Artë e Beogradit” për regjinë e një dokumentari nga Stole Popov 1979 FJDKF, Beograd, “Medalja e Artë e Beogradit” për kamerën më të mirë nga Misho Samoilovski 1979 MFF, Oberhausen, Grand Prix 1979 MFF, Melbourne, Melbourne, MFF, Juria 1979 MFF, Leipzig, Çmimi Special i Jurisë 1979 FF, Ljubljana, Grand Prix 1980 MFF, Londër, Diploma Speciale 1980 Los Angeles, Nominimi për Oscar, ndër pesë dokumentarët më të mirë

 

Autorët:

 • Regjia: Popov Stojan – Stole
 • Skenari: Popovski Ante
 • Montazh: Grbevski Dimitar
 • Kameraman: Samoilovski Misho
 • Toni: Pakovski Gligor
 • Ndihmës kameraman: Samoilovski Vladimir
 • Redaktimi i tonit: Pakovski Gligor
 • Organizatori i regjistrimit: Teofilovski Risto – Ridgeway
 • Përzgjedhja e muzikës: Popov Stojan – Stole