Вардар филм верен пријател, партнер и соработник на најпознатиот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки„. Годинешен добитник на наградата „Голема ѕвезда на македонскиот филм„ на Друштвото на филмски соработници е Северџан Бајрам, додека главната награда „Златна камера 300„ на 42.ИФФК „Браќа Манаки„ ја доби Јани-Петери Паси за филмот „Купе број 6„.