Historia e Vardar Film-Shkup

 

Vardar Film është kompania e parë e produksionit të filmit në Maqedoni, e themeluar në vitin 1947 dhe ishte forca lëvizëse e kinemasë maqedonase dhe përfaqësuesi i saj i vërtetë në filmin botëror, duke arritur çmimet më të mëdha të festivaleve botërore që e bënë atë një markë të famshme botërore gjatë themelimit dhe funksionimit të saj. Jo më pak i rëndësishëm ishte roli i tij në edukimin dhe formimin e stafit të tij profesional, duke krijuar ekipin e tij të lartë të profesionistëve në fushën e produksionit artistik, dokumentar dhe të animuar. Gjatë një periudhe prej gati pesë dekadash – në epokën e filmit celuloid, nën këtë logo u realizuan më shumë se 40 filma artistikë, rreth 360 dokumentarë, 28 filma të shkurtër dhe 43 filma të animuar, arritje unike dhe tani klasike filmike.

Vardar Film ishte një qendër e respektuar regjionale e filmit, një bazë e personelit teknik, që i jepte shenjë prodhimit filmik në një shkallë më të gjerë. Si rezultat i kësaj strategjie, Vardar Film realizoi tre përfitime të rëndësishme:
Çmime me famë botërore: Luani i Artë – Venecia, nominimi për Oscar, Ariu i Argjendtë-Berlin, Arena e Artë në Pula dhe shumë të tjera.
Staf i arsimuar dhe shumë profesional, të cilët kanë marrë çmime të shumta për punën e tyre profesionale.
Një bazë e sofistikuar teknike, e cila përveç realizimit të produksionit të saj, fitoi edhe në bashkëprodhimet filmike dhe në ofrimin e shërbimeve teknike ekipeve të jashtme.

Teknologjia e vjetër, e cila nuk kufizohej në “1” dhe “0”, ndikoi në mënyrë të pashmangshme në shprehjen krijuese – kineastët dhe punëtorët në të kaluarën kishin një qasje të ndryshme ndaj stafit të filmit, dhe kjo reflektohet në sinqeritetin dhe veçantinë e skenave. .

Sot, Vardar Film është një vend ku produksionet filmike mund të marrin mbështetje teknike në përgatitjen e projekteve të tyre, ambienteve të produksionit, kostumeve, rekuizitave apo mjeteve filmike.

Në institucion ekziston një sallë kinemaje e rinovuar e destinuar për test projeksione, seminare, konferenca shtypi etj., studio për dizajnimin e zërit dhe efektet e tij, studio për korigjim ngjyrash dhe montim etj.

Vardar Film-Shkup ngadalë por me siguri po shndërrohet në një qendër moderne filmike dhe edukative që do të jetë mbështetja kryesore e punëtorëve të filmit dhe kompanive të produksionit në Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe më gjerë.