Награди

Ликвидатор – краток филм Grand Prix за најдобар филм 1983, Белград

2022-01-28T16:00:13+00:00јануари 28th, 2022|Награди|

 • Производство: Вардар филм – Скопје
 • Жанр: Репортажа
 • Род: Документарен филм
 • Времетраење: 15 минути
 • Година: 1983

 

Содржина: Работите во врска со ликвидацијата на рудникот за […]

Големата звезда на македонскиот филм, 2017 – ДФРМ (Друштво на филмски работници на Македонија)

2022-01-28T15:55:46+00:00јануари 28th, 2022|Награди|

Продуцентската куќа „Вардар филм“ е добитник на наградата „Големата ѕвезда на македонскиот филм“, награда што ја доделува Друштвото на филмски работници на Македонија.

„Вардар филм“ […]

Дае – документарен филм Оберхаузен, Grand Prix 1979

2022-01-28T15:52:53+00:00јануари 28th, 2022|Награди|

 • Производство: Вардар филм – Скопје
 • Род: Документарен филм
 • Времетраење: 16 минути
 • Година: 1979

Содржина: Еден исечок од животот на Ромите номади, посветен на празнувањето […]

Црно семе – игран филм Пула, Златна арена, 1971

2022-01-28T15:50:54+00:00јануари 28th, 2022|Награди|

Производство: Вардар филм – Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: историски

Род: Игран филм

Година: 1971

 

Содржина: За време на Граѓанската војна во Грција, 1946 година, припадници на […]

Феникс – анимиран филм Сребрена Мечка 1977, Берлин

2022-01-28T15:43:42+00:00јануари 28th, 2022|Награди|

 • Производство: Вардар филм – Скопје
 • Земја на потекло: Република Македонија
 • Род: Анимиран филм
 • Времетраење: 11 минути
 • Година: 1976

 

Содржина: Филмот е направен по мотивите […]

Пред дождот – игран филм Златен лав за најдобар филм 1994, Венеција

2022-01-28T15:37:28+00:00јануари 28th, 2022|Награди|

Производство: Полиграм; Аим Продакшн; Ное Продакшн; Вардар филм – Скопје

Земја на потекло: Република Македонија, Англија, Франција

Жанр: социјален

Род: Игран филм

Времетраење: 119 минути

Година: 1994

 

Содржина: Филмот „Пред […]

Go to Top