Blog

Cineplex

Makедонските филмски класици снимени во последните децении од минатиот век се работени во поинакви технолошки услови од филмовите снимени денес – во дигиталната ера. Промената на технологијата влијае и на креативниот израз – филмските автори и работници во минатото имале поинаков пристап кон филмскиот кадар, а тоа се приметува во искреноста и неповторливоста на сцените, визуелните решенија кои на моменти делуваат скромно, но сепак останале во сеќавањето на генерации филмски заљубеници.

Бидејќи под познатото лого на Вардар Филм беа снимени дузина впечатливи филмски дела, а охрабрени од фактот дека публиката од просторите на поранешна Југославија и денес посакува да ги гледа македонските филмски класици, се одлучивме да овозможиме филмовите да бидат достапни и во комерцијално домашно кино.

...

Македонски филмски класици

ХАЈ – ФАЈ  08.10.2015

Година: 1987, Режија: Владимир Блажевски, Сценарио: Горан Стефановски, Улоги: Фабијан Шоваговиќ, Данчо Чарески, Елизабета Џоревска, Мето Јовановски, Вукосава Донева

ТРИ АНИ 09.10.2015

Година: 1959, Режија: Бранко Бауер, Сценарио: Слободан Глумац, Улоги: Гал Дубравка, Стефановиќ, Душан, Кон Марија, Мишовиќ Светлана

СРЕЌНА НОВА `49  10.10.2015

Година: 1986, Режија: Столе Попов, Сценарио: Гордан Михиќ, Улоги: Мето Јовановски, Светозар Цветковиќ, Владислава Милосавлевиќ

  

...

Faqja Kryesore

              MIRË SE ERDHËT NË FAQEN TONË ZYRTARE Vardar Filmi është shtëpia e parë e produkcionit (prodhimit) filmik në Maqedoni, e formuar në vitin1947. Në një periudhë prej gati se shtatë dekadash – në kohën …

Почетна (4)

               ДОБРЕДОЈДОТЕ НА НАШАТА ОФИЦИЈАЛНА СТРАНА Вардар Филм е првата филмска продукциска куќа во Македонија, формирана во 1947 година. Во период од скоро пет децении – во ерата на целулоидната филмска лента, под ова …

Почетна

               ДОБРЕДОЈДОТЕ НА НАШАТА ОФИЦИЈАЛНА СТРАНА Вардар Филм е првата филмска продукциска куќа во Македонија, формирана во 1947 година. Во период од скоро пет децении – во ерата на целулоидната филмска лента, под ова …